american snickers pie
Składniki
ciasto
- 220 g mąki
- 30 g kakao
- 160 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
nadzienie
- 200 g masy kajmakowej
- 80 g białej czekolady
- 3 szt duże batony snickers
- 200 g mascarpone
- 300 ml kremówki 36%
- 1 szt żółtko
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: kakao, mąkę oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać posiekane, zimne masło i wyrabiać hakiem do uzyskania kruszonki. Dodać żółtko i wyrabiać do połączenia składników. Jeśli ciasto nie połączy się w jedną kulę, zagnieść przez chwilę w dłoniach. Całość owinąć w folię spożywczą, rozpłaszczyć i schłodzić w zamrażarce przez ok. 20-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm i o średnicy większej niż forma do tarty (24 cm). Ciasto nawinąć na wałek, ostrożnie przenieść i wyłożyć nim blaszkę dociskając. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krok 2
Masa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dwa batony posiekać na małe kawałki. Mascarpone utrzeć z masą kajmakową, dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę oraz posiekane batony i połączyć. Gotową masę wyłożyć na wystudzony spód i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Wyjętą z lodówki kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość udekorować trzecim, posiekanym cienko batonikiem.