Murzynek orzechowy
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru kryształu
- 0.5 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 4 jaja
- 0.5 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotować margarynę z wodą, kakao i cukrem. Odlać z tego 1/2 szklankę na polewę. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Do wystudzonej masy kakaowej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zmiksować.
Krok 3
Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i delikatnie wymieszać. Dodać orzechy włoskie. Przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia. Piec 45 minut w 180 C. Murzynek po wystudzeniu polać polewą i posypać płatkami migdałów.