Biscotti z żurawiną, marcepanem i migdałami w białej czekoladzie

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

Czasami rzeczy które jemy mają tak charakterystyczny smak, konsystencję, aromat, że nie da się tego porównać z niczym innym. Tak będzie w przypadku tego przepisu :) Czy ktoś z Was miał okazję próbować słynnych włoskich biscotti? Mimo, że nazwa kojarzy się z polskim „biszkoptem”, nie ma z nim wiele wspólnego. To słodkie, kruche, trochę twarde ciasto, które z wyglądu przypomina pokrojony na kromki słodki chlebek. Można powiedzieć, że to taki smakowity sucharek :) Dzisiaj proponuję w odmianie jasnej z dodatkiem żurawiny, marcepanu i migdałów. Jak się domyślacie pojawi się ich więcej :)
Obejrzane: 1506
Porcje: 15
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szt jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 0.25 szklanki migdałów
  • 0.25 szklanki suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • 40 g marcepanu
  • 100 g białej czekolady

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z olejem i mieszając, powoli wsypujemy cukier. Następnie mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Ciasto będzie gęste. Migdały kroimy na pół, marcepan w większe cząstki i razem z żurawiną dodajemy do wymieszanego już ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy owal o długości około 25 cm i szerokości około 9 cm. Aby ciasto nie kleiło się do łyżki, możemy ją delikatnie zwilżyć olejem. Ciasto pieczemy w temp. 175°C przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, a ciasto kroimy na 1-1,5 cm plastry. Temp. piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy biscotti po 10 minut z każdej strony.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Upieczone biscotti maczamy w rozpuszczonej czekoladzie do połowy, pozostawiamy chwilę (o ile się da ;) ) aż czekolada zastygnie i podajemy!
Bon appetit!

Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×