Pierniczki katarzynki
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- 1.5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 7 g suchych drożdży
- 25 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Cukier, masło i miód rozpuszczamy w rondelku. Pod koniec dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do przestygnięcia. Na blat wysypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki pierniczków. Zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy pierniczki przez 8-10 minut. Trzeba uważać, żeby pierniczki za długo się nie piekły, bo będą twarde. Wyjmuję je z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie. Gdy pierniczki przestygną wkładamy do puszki. Następnego dnia powinny już być miękkie.