Ciasteczka z żurawiną
Składniki
- 225 g miękkiego masła
- 0.5 szklanki cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 0.5 łyżeczki soli
- 3 łyżki mleka
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g posiekanych migdałów
- 50 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1
Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko, sól i stopniowo przesianą mąkę, całość dobrze zmiksować. Potem dodać żurawinę, orzechy i jeszcze raz krótko zmiksować, a następnie uformować z ciasta dwa wałeczki po około 30 cm, posmarować je wodą lub mlekiem i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą bądź aluminiową i włożyć na minimum 2h (najlepiej na całą noc) do lodówki by ciasto się dobrze schłodziło.
Krok 2
Piekarnik nagrzać do 180C, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym, ząbkowanym nożem (najlepszy ten do chleba) kroić ok. 5 mm plasterki ciasta i kłaść na papierze. Piec przez 10-12 minut lub aż do momentu, w którym brzegi ciasteczek zaczną się rumienić.