Brutti ma buoni

Dodany przez: widzimrka (więcej moich przepisów)

Oryginalny przepis znajduje się w książce "Encyklopedia Kuchni Włoskiej". Zamiast prażonych migdałów dałam wiórki kokosowe i mielone orzechy włoskie - ale można oczywiście dodać też orzechy laskowe, albo same wiórki kokosowe. Przepis, który może przydać się przed Świętami, kiedy podczas ucierania licznych ciast i mazurków zostaną nam niepotrzebne białka jajek.
Obejrzane: 1452
Porcje: 17
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 3 białka jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe, mielone orzechy włoskie, laskowe, migdały...

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać mielone orzechy i/lub wiórki.

Krok 2

Masę przełożyć do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

Krok 3

Kłaść łyżką kleksy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec ok. 30 minut w 150 stopniach.

Przed zdjęciem z blachy poczekać aż ostygną, będą wtedy sztywniejsze.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×