Cynamonowe bułeczki
Składniki
ciasto
- 150 g masła
- 500 ml mleka
- 50 g świeżych drożdzy
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1 kg maki
nadzienie
- 80 g stopionego masła
- 100 g perlistego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 100 g rodzynek namoczonych w wodzie
- 1 szt rozbełtane jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże o temperaturze pokojowej dodaj do ciepłego mleka i wsyp jedną łyżeczkę cukru - wymieszaj i odstaw na 10 minut.
dodaj roztopione masło i pozostały cukier i wymieszaj mikserem.dodaj sól, kardamon i mąkę. Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje.
Krok 2
Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, posyp rodzynkami. Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułóż na blasze, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
Piecz 10 minut w temp. 250°C.