Dorsz z chorizo
Składniki
- 4 filety z dorsza
- 100 g chorizo
- czerwona cebula
- 4 dymki
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów koktajlowych
Sos
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- tymianek
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Dymki umyć i odciąć ogonki, pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Chorizo pokroić w krążki. Pomidory przekroić na pół. Wszystkie składniki na sos dokładnie razem wymieszać.
Krok 2
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidory, cebulę, dymki i chorizo oraz posypać czosnkiem. Na wierzch położyć filety z dorsza (bez skórki), posypać solą i pieprzem i pokropić sokiem z cytryny. Całość zalać sosem i wsunąć do piekarnika na 20 minut. Podać posypane świeżym tymiankiem.