Torcik z jarmużu i groszku
Składniki
Blaty :
- 450 g zielonego groszku
- 100 g liści jarmużu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżki oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek otrębów żytnich
- 2 łyżeczki soli
Nadzienie :
- 500 g naturalnego serka homogenizowanego
- 200 g twarożku
- 1 garść suszonych pomidorów
- pieprz, czarnuszka
Przygotowanie:
Krok 1
Dodatkowo:
-100g łososia wędzonego na zimno
-gałązka małych pomidorków koktajlowych
-pęczek rzodkiewek
Krok 2
Groszek (mrożony) wsypać do garnka, zalać wodą i ugotować. Następnie odcedzić groszek i pozostawić do ostygnięcia.
Jarmuż, jajka i czosnek blendować na papkę. Do groszku dodać resztę składników oraz zieloną papkę i wszystko jeszcze raz blendować.
Krok 3
Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 16cm. Gotową masę wyłożyć tak, aby uformować wcześniej narysowane koła. Piec ok 30- 35 minut w 200’C. Zostawić do przestygnięcia.
Krok 4
Serek i twarożek dokładnie wymieszać. Suszone pomidory drobno pokroić i połączyć z przyprawami i serkami.
Krok 5
Na blaty nakładać serowe nadzienie i układać pocięte w plasterki warzywa i plastry łososia.