Pizza na spodzie socca z pieczonym bakłażanem, jarmużem i mozzarellą
Składniki
spód
- 120 g mąki z ciecierzycy
- 240 ml wody
- 0.25 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
wierzch
- 1 szt bakłażana
- do smaku sól, pieprz, oliwa z oliwek
- 1 szt pomidora
- 1 garść jarmużu
- 1 kulka mozzarelli (weganie- ser roślinny, który dobrze się topi)
- 2 łyżki domowego ketchupu
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na spód wymieszać i odstawić na 30 minut.
Piekarnik nastawić na 240 C- funkcja grill.
Patelnię o średnicy 24 cm włożyć do piekarnika i mocno rozgrzać, następnie wylać masę i wstawić ponownie do piekarnika blisko grilla. Grillować 5-8 minut aż masa będzie uformowana i nie lejąca się. Soccę wyjąć z piekarnika.
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Bakłażana pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec 15 minut, mieszając raz. Wyjąć z piekarnika i odstawić.
o wyjęciu chleba z piekarnika posmarować go ketchupem. Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry. Na ketchup ułożyć jarmuż, pomidora i mozzarellę. Obsypać bakłażanem i wstawić ponownie wstawić do piekarnika. Piec 10- 15 minut aż ser się roztopi i przyrumieni się.