Naleśniki buraczano-makowe z kiełkami, fetą i pomidorami

Dodany przez: Mienta (więcej moich przepisów)

Różowe naleśniki skuszą nie tylko najmłodszych. Buraczano-makowe ciasto nadziane pysznymi, soczystymi pomidorami, słonym serem i super zdrowymi kiełkami. Danie świetnie nadaje się do spakowania w lunchbox i zabrania do szkoły lub pracy.
Obejrzane: 98
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

naleśniki 8 sztuk

  • 200 g upieczony burak
  • 2 szt jajka
  • 0.75 szklanki woda gazowana
  • 0.75 szklanki mleko 2%
  • 1 łyżka olej rzepakowy
  • 1.5 szklanki mąka pszenna
  • 2 łyżeczki mielony mak
  • 0.25 łyżeczki skórka starta z limonki
  • 0.25 łyżeczki skórka starta z cytryny
  • 0.25 łyżeczki papryka słodka Galeo
  • 1 szczpyta sól
  • 2 szczypty pieprz czarny mielony Galeo
  • 1 olej do natłuszczenia patelni
  • 1 łyżka liofilizowany burak mieliony opcjonalnie

nadzienie

  • 100 g grecka feta
  • 1 szt duży pomidor malinowy
  • 8 kilka plasterki suszonych pomidorów z oleju
  • 0.25 łyżeczki skórka starta z limonki
  • 0.25 łyżeczki skórka starta z cytryny
  • 2 szt listek mięty
  • 1 łyżeczka suszona natka pietruszki Galeo
  • 0.25 łyżeczki czosnek granulowany Galeo
  • 0.25 łyżeczki chili pieprz cayenne Galeo
  • 50 g kiełki cebuli
  • 50 g kiełki jarmużu
  • 1 łyżeczka liofilizowany burak mieliony opcjonalnie do posypania
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotowanego lub upieczonego buraka obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z jajkami, olejem, mlekiem i wodą gazowaną.

Krok 2

Dodajemy mąkę, mak, przyprawy, skórkę z cytrusów i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa.

Krok 3

Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (8 sztuk).

Krok 4

Fetę kruszymy, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystko mieszamy z przyprawami i skórką z cytrusów.

Krok 5

Na każdym naleśniku układamy porcję obu rodzai kiełków, oraz łyżkę nadzienia.

Składamy je, a przed podaniem możemy posypać pudrem buraczanym.

Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×