Spanakopita z serem Aldamer – apetyczne pierożki w greckim klimacie
Składniki
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt średnia cebula
- 600 g świeży szpinak
- 1 pęczek koperek
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 szt jajko
- 1 szczpyta sól i pieprz
- 1 opakowanie gotowe ciasto francuskie
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Krok 2
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200oC przez ok. 20 minut.
Krok 3
Podawać z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.