Wątróbka z galaretką malinową

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Wątróbka z galaretką mailinową z jabłkami i cebulą duszonymi w miodzie pitnym. Smacznego.
Obejrzane: 1106
Porcje: 3
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

galaretka malinowa

  • 300 g mrożonych malin
  • 300 g mrożonej mieszanki owocowej ( Hortex)
  • 7 g agaru

sos cebulowy i wątróbka

  • 600 g watróbki jagnięcej lub cielęcej
  • 2 łyżki mąki
  • 3 cebule
  • 2 jabłka winne
  • sos Kikkoman
  • 200 ml miodu pitnego trójniaka
  • 2 łyżki masła
  • oliwa do smażenia
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Do pestek pozostałych po przetarciu owoców, wlać tyle wody ile brakuje do 1/2 litra, Zagotować, przecedzić. Dodać agar, dokładnie zamieszać i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, połączyć z pulpa owocową, wymieszać, ewentualnie doprawić cukrem do smaku. Wylać na formę z płaskim dnem ( ok. 16x28 cm). Odstawić do zastygnięcia. Zastygniętą pokroić w kostkę 1x1 cm.

Krok 2

Wątróbkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Lekko stłuc – nie rozbijać mocno, po prostu ze dwa trzy razy każdy kawałek mięsa uderzyć tłuczkiem do mięsa. Lekko oprószyć mąką.

Krok 3

Cebule pokroić w cienkie piórka (wzdłuż na pół i następnie w cienkie plasterki wzdłuż). Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwie, włożyć cebulę poddusić 3 minuty z dodatkiem szczypty cukru. Dodać jabłka, wlać 200 ml wody, 50 ml sosu kikkoman, miód pitny i dusić do miękkości.

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Smażyć wątróbkę na rumiano z obu stron ( około 3 minut z każdej strony). Wątróbkę przełożyć do cebuli. Dusić razem około 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać 2/3 galaretki, wymieszać. Doprawić, solą, cukrem do smaku.

Krok 5

Nakładać na talerze, dekorować resztą galaretki.

Krok 6

Galaretka zastygnie w temperaturze pokojowej. Nie rozpuści się po dodaniu jej do ciepłego dania – rozpuszcza się w temperaturze powyżej 90 stopni.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×