Wątróbka z galaretką malinową
Składniki
galaretka malinowa
- 300 g mrożonych malin
- 300 g mrożonej mieszanki owocowej ( Hortex)
- 7 g agaru
sos cebulowy i wątróbka
- 600 g watróbki jagnięcej lub cielęcej
- 2 łyżki mąki
- 3 cebule
- 2 jabłka winne
- sos Kikkoman
- 200 ml miodu pitnego trójniaka
- 2 łyżki masła
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Do pestek pozostałych po przetarciu owoców, wlać tyle wody ile brakuje do 1/2 litra, Zagotować, przecedzić. Dodać agar, dokładnie zamieszać i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, połączyć z pulpa owocową, wymieszać, ewentualnie doprawić cukrem do smaku. Wylać na formę z płaskim dnem ( ok. 16x28 cm). Odstawić do zastygnięcia. Zastygniętą pokroić w kostkę 1x1 cm.
Krok 2
Wątróbkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Lekko stłuc – nie rozbijać mocno, po prostu ze dwa trzy razy każdy kawałek mięsa uderzyć tłuczkiem do mięsa. Lekko oprószyć mąką.
Krok 3
Cebule pokroić w cienkie piórka (wzdłuż na pół i następnie w cienkie plasterki wzdłuż). Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwie, włożyć cebulę poddusić 3 minuty z dodatkiem szczypty cukru. Dodać jabłka, wlać 200 ml wody, 50 ml sosu kikkoman, miód pitny i dusić do miękkości.
Krok 4
Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Smażyć wątróbkę na rumiano z obu stron ( około 3 minut z każdej strony). Wątróbkę przełożyć do cebuli. Dusić razem około 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać 2/3 galaretki, wymieszać. Doprawić, solą, cukrem do smaku.
Krok 5
Nakładać na talerze, dekorować resztą galaretki.
Krok 6
Galaretka zastygnie w temperaturze pokojowej. Nie rozpuści się po dodaniu jej do ciepłego dania – rozpuszcza się w temperaturze powyżej 90 stopni.