Serowa zapiekanka z brokułem, makaronem i fetą
Składniki
sos serowy
- 100 g serka topionego
- 0.75 szklanki wody
- 30 g sera żółtego
zapiekanka
- 250 g makaronu kokardki
- 100 g szynki
- 60 g sera żółtego
- 1 brokuł
- 0.5 opakowania fety
- przyprawy
Przygotowanie:
Krok 1
brokuła dzielimy na różyczki i myjemy. gotujemy kilka minut w lekko osolonej wodzie. szynkę kroimy w paski i podsmażamy.
Krok 2
3/4 szklanki wody wlewamy do garnka, wrzucamy serek topiony i odrobinę startego żółtego sera. podgrzewamy i mieszamy do roztopienia. równocześnie gotujemy al dente kokardki. kroimy fetę. do garnka z makaronem wrzucamy miękkiego brokuła, szynkę i 30g startego sera. mieszamy.
Krok 3
wszystko wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dodajemy fetę i zalewamy sosem. posypujemy pozostałym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 min.