Okrągłe ravioli z kremowym serkiem i cielęciną pływające w masełku szałwiowym
Składniki
na ciasto
- 300 g mąki pszennej typ 550
- 3 jajka
- szczypta soli
na nadzienie i sos
- 100 g masła min. 82% tłuszczu
- 20 listków świeżej szałwii
- 40 dkg udźca cielęcego
- 300 g serka śmietankowego z pieprzem
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
Krok 2
W tym czasie przygotuj farsz. Cielęcinę umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Szalotki posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Posiekaj także czosnek. Do szalotek dodaj mięso i czosnek. Smaż, aż mięso będzie gotowe. Dopraw ewentualnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cielęcinę przełóż do miski. Dodaj do niej serek śmietankowy z pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu. Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.
Krok 4
Gotuj pierożki w osolonej wodzie około 3 - 4 minuty. Na patelni rozgrzej masło i dodaj listki szałwii. Podgrzewaj na małym ogniu.
Na koniec, na niecałą minutę włóż ravioli na patelnię z masłem i szałwią. Delikatnie zamieszaj, aby nie uszkodzić pierożków. Nałóż porcje na talerze i posyp ravioli świeżo startym parmezanem i zmielonym czarnym pieprzem. To idealny posiłek na jesienne dni.
Smacznego!:)