Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 350 ml coca coli
- 60 ml jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 czerwona papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 plasterki imbiru
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Krok 1
Papryczkę chili myjemy i drobno siekamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a imbir kroimy w cienkie paseczki. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili, czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy coca colę i sos sojowy. Układamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, przekręcając co jakiś czas kurczaka. Kurczaka wyjmujemy na talerz.
W wodzie rozprowadzamy mąkę kukurydzianą i dodajemy do gotującego się sosu. Intensywnie mieszamy, aby mąka dobrze połączyła się z sosem. Do sosu ponownie wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut, przekręcając kurczaka co jakiś czas. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić kurczaka. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy częścią marynaty. Wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy sezamem.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kurczak-w-slodko-pikantnej-glazurze-z-orientalna-nuta/