MINI ROLADKI CZEKOLADOWE Z KREMEM MAŚLANO – PIWNYM

Dodany przez: soulstorm-everywhere (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 6522
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 25 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 2 szt jajka
  • 50 g mąki
  • 20 g kakao
  • 2 g proszku do pieczenia

Krem,polewa ganache

  • 100 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 20 ml mocnego piwa typu ale
  • 100 g czekolady 70%
  • 15 g masła
  • 50 ml mocnego piwa typu ale
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowujemy formę do pieczenia 35x25cm, natłuszczamy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 2

W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera wbijamy dwa jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieramy wszystko przez około 5 minut, do momentu aż masa zbieleje i potroi swoją objętość.

Krok 3

W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy i ponownie przesiewamy. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką - aby masła nie opadła. Następnie delikatnie wlewamy ostudzone masło po brzegach miski. Delikatnie całość mieszamy i wylewamy na przygotowaną formę, wygładzamy łyżką i pieczemy przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 1 minut do wystudzania.

Krok 4

Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy go cukrem i ostrożnie przerzucamy ciasto na papier i usuwamy papier z góry. Kroimy biszkopt wzdłuż na pół, na każdym kawałku układamy ściereczkę i zawijamy energicznie w rulon. Odkładamy.

Krok 5

W misce ucieramy miękkie masło, dodając po łyżce cukier puder. Gdy już dodajemy cały cukier puder, miksujemy do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Pod koniec dodajemy po trochu piwo, do momentu połączenia z masłem.

Krok 6

Roladę lekko rozwijamy, nakładamy delikatnie krem, i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie bardzo delikatnie zwijamy w rulon i kroimy na równe kawałki (12-15). Układamy na paterze

Krok 7

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. W rondelku podgrzewamy masło z piwem, wrzucamy czekoladę i energicznie mieszamy, na gładką masę.

Polewamy roladki, posypujemy kakao i odstawiamy na minimum 2h, aby czekolada stężała.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×