MINI ROLADKI CZEKOLADOWE Z KREMEM MAŚLANO – PIWNYM
Składniki
Ciasto
- 25 g masła
- 75 g brązowego cukru
- 2 szt jajka
- 50 g mąki
- 20 g kakao
- 2 g proszku do pieczenia
Krem,polewa ganache
- 100 g masła
- 200 g cukru pudru
- 20 ml mocnego piwa typu ale
- 100 g czekolady 70%
- 15 g masła
- 50 ml mocnego piwa typu ale
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowujemy formę do pieczenia 35x25cm, natłuszczamy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2
W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera wbijamy dwa jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieramy wszystko przez około 5 minut, do momentu aż masa zbieleje i potroi swoją objętość.
Krok 3
W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy i ponownie przesiewamy. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką - aby masła nie opadła. Następnie delikatnie wlewamy ostudzone masło po brzegach miski. Delikatnie całość mieszamy i wylewamy na przygotowaną formę, wygładzamy łyżką i pieczemy przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 1 minut do wystudzania.
Krok 4
Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy go cukrem i ostrożnie przerzucamy ciasto na papier i usuwamy papier z góry. Kroimy biszkopt wzdłuż na pół, na każdym kawałku układamy ściereczkę i zawijamy energicznie w rulon. Odkładamy.
Krok 5
W misce ucieramy miękkie masło, dodając po łyżce cukier puder. Gdy już dodajemy cały cukier puder, miksujemy do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Pod koniec dodajemy po trochu piwo, do momentu połączenia z masłem.
Krok 6
Roladę lekko rozwijamy, nakładamy delikatnie krem, i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie bardzo delikatnie zwijamy w rulon i kroimy na równe kawałki (12-15). Układamy na paterze
Krok 7
Czekoladę łamiemy na małe kawałki. W rondelku podgrzewamy masło z piwem, wrzucamy czekoladę i energicznie mieszamy, na gładką masę.
Polewamy roladki, posypujemy kakao i odstawiamy na minimum 2h, aby czekolada stężała.