Dżem z piankami JOJO
Składniki
- 700 g truskawek
- 300 g cukru żelującego
- 250 g pianek JOJO
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Krok 1
Pokroić truskawki na kawałki. Włożyć do garnka cukier żelujący, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Następnie wszystko razem wymieszać i pozostawić na 30 minut.
Krok 2
Po upłynięciu tego czasu zagotować i gotować około 3 minut. Pokroić na kawałki pianki jojo. Przełożyć do rondelka i razem z kremówką zagotować. Gotować na małym ogniu, aż pianki się całkiem rozpuszczą.
Krok 3
Słoiki od razu napełniać gorącą konfiturą (pozostawiając ok. 1/3 miejsca na masę piankową). Dopełnić masą piankową. Słoiki zakręcić i odwrócić dekielkami do dołu, zostawić na 5 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia.