Pasta z pieczonych warzyw

Dodany przez: justi8 (więcej moich przepisów)

Pasta z pieczonych warzyw
Pasta z pieczonych warzyw - Przepis doskonale sprawdza się zarówno na przyjęciach - jako dip do krakersów, jak i na co dzień - jako dodatek do kanapek! Pasta jest naprawdę świetna w smaku, a jej ostrość można dowolnie modyfikować dodając ulubione przyprawy. Warzywa obierz i włóż do naczynia żaroodpornego - piecz godzinę w temp. 200 st. C. UWAGA różnica w smaku między warzywami gotowanymi a pieczonymi jest OGROMNA - na korzyść tych pieczonych, rzecz jasna. Dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i upiec warzywa. Korzystając z już nagrzanego piekarnika, warto wstawić obok foremkę z pasztetem, chlebem czy innymi warzywami (np. dynią, papryką czy cebulą) - dzięki czemu potencjał grzewczy piekarnika wykorzystuje się w 100% :) Następnie warzywa nieco ostudź i zmiksuj w blenderze wraz z olejem oraz pastą sezamową (tahini), dopraw do smaku i dorzuć sporą garść "czegoś zielonego" (natkę pietruszki, szczypiorek) - wymieszaj i wstaw do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Podawaj z pieczywem, krakersami, jako dip do pokrojonych warzyw, stosuj zamiast masła na kanapki.
Obejrzane: 1001
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 0.25 selera
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Warzywa obierz i włóż do naczynia żaroodpornego - piecz godzinę w temp. 200 st. C. UWAGA różnica w smaku między warzywami gotowanymi a pieczonymi jest OGROMNA - na korzyść tych pieczonych, rzecz jasna. Dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i upiec warzywa. Korzystając z już nagrzanego piekarnika, warto wstawić obok foremkę z pasztetem, chlebem czy innymi warzywami (np. dynią, papryką czy cebulą) - dzięki czemu potencjał grzewczy piekarnika wykorzystuje się w 100% :)

Krok 2

Następnie warzywa nieco ostudź i zmiksuj w blenderze wraz z olejem oraz pastą sezamową (tahini), dopraw do smaku i dorzuć sporą garść "czegoś zielonego" (natkę pietruszki, szczypiorek) - wymieszaj i wstaw do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Podawaj z pieczywem, krakersami, jako dip do pokrojonych warzyw, stosuj zamiast masła na kanapki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×