Pasta z pieczonych warzyw
Składniki
- 2 marchewki
- pietruszka
- 0.25 selera
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oleju
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Warzywa obierz i włóż do naczynia żaroodpornego - piecz godzinę w temp. 200 st. C. UWAGA różnica w smaku między warzywami gotowanymi a pieczonymi jest OGROMNA - na korzyść tych pieczonych, rzecz jasna. Dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i upiec warzywa. Korzystając z już nagrzanego piekarnika, warto wstawić obok foremkę z pasztetem, chlebem czy innymi warzywami (np. dynią, papryką czy cebulą) - dzięki czemu potencjał grzewczy piekarnika wykorzystuje się w 100% :)
Krok 2
Następnie warzywa nieco ostudź i zmiksuj w blenderze wraz z olejem oraz pastą sezamową (tahini), dopraw do smaku i dorzuć sporą garść "czegoś zielonego" (natkę pietruszki, szczypiorek) - wymieszaj i wstaw do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Podawaj z pieczywem, krakersami, jako dip do pokrojonych warzyw, stosuj zamiast masła na kanapki.