Aloha – Kanapka z majonezowym sosem i rwanym wolnopiecoznym indykiem
Składniki
Wolnopieczony indyk
- 2 szt udźce z indyka ok 2kg
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 0.5 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 szczpyta ostrej papryki lub chilli
- 1 łyżeczka tabasco
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Kanapka i sos
- 4 szt bułki
- 8 szt szparagów zielonych
- 2 szt plastry ananasa świeżego
- 1 garść rukoli
- 2 szt pomidory
- 1 szt awokado
- 3 łyżki majonezu
- 3 szt małe ogórki konserwowe
- 1 kilka krople tabasco
- 1 szczpyta pieprz świeżo mielony
- 1 kilka kropel cytryny
- 1 szt szalotka
- 0.33 łyżeczki chrzanu
Przygotowanie:
Krok 1
W naczyniu w którym będziemy piec mięso wymieszać razem z przeciśniętym czosnkiem wszystkie składniki marynaty. Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty, dokładnie obtoczyć go w niej. Odstawić na noc do lodówki.
Krok 2
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 120 st. Wstawić (bez przykrycia) naczynie z mięsem. Piec przez 3 godziny. W trakcie polewać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 10 by skóra się lekko przyrumieniła.
Krok 3
Po upieczeniu odstawić mięso na około godzinę pod przykryciem, by odpoczęło, a następnie przy pomocy dwóch widelców podzielić mięso na cienkie włókna.
Krok 4
Przygotować sos: ogórki i szalotkę bardzo drobno pokroić. Wymieszać z pozostałymi składniki sosu (majonezem, tabasco, cytryną, chrzanem, pieprzem). Doprawić wg siebie.
Krok 5
Przygotować składniki kanapki: grillować szparagi i plastry ananasa. Pomidora i awokado pokroić na plasterki. Bułki przekroić na pół, podgrzać na grillu. Posmarować od wewnętrznej strony sosem. Na dolnej części ułożyć rukole, plasterki pomidorowa, porwanego indyka, sos, awokado, kawałek ananasa, 2 szparagi. Przykryć gorą bułki.