Aloha – Kanapka z majonezowym sosem i rwanym wolnopiecoznym indykiem

Dodany przez: bernika (więcej moich przepisów)

Uwielbiamy pulled pork. Ale nasza dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności, dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do przygotowania amerykańskiej kanapki w stylu hawajskim. Rwany długopieczony indyk, nowalijki, grillowany ananas i amerykański majonezowy sos... Pycha.
Obejrzane: 291
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Wolnopieczony indyk

  • 2 szt udźce z indyka ok 2kg
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 0.5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 szczpyta ostrej papryki lub chilli
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Kanapka i sos

  • 4 szt bułki
  • 8 szt szparagów zielonych
  • 2 szt plastry ananasa świeżego
  • 1 garść rukoli
  • 2 szt pomidory
  • 1 szt awokado
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 szt małe ogórki konserwowe
  • 1 kilka krople tabasco
  • 1 szczpyta pieprz świeżo mielony
  • 1 kilka kropel cytryny
  • 1 szt szalotka
  • 0.33 łyżeczki chrzanu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W naczyniu w którym będziemy piec mięso wymieszać razem z przeciśniętym czosnkiem wszystkie składniki marynaty. Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty, dokładnie obtoczyć go w niej. Odstawić na noc do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 120 st. Wstawić (bez przykrycia) naczynie z mięsem. Piec przez 3 godziny. W trakcie polewać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 10 by skóra się lekko przyrumieniła.

Krok 3

Po upieczeniu odstawić mięso na około godzinę pod przykryciem, by odpoczęło, a następnie przy pomocy dwóch widelców podzielić mięso na cienkie włókna.

Krok 4

Przygotować sos: ogórki i szalotkę bardzo drobno pokroić. Wymieszać z pozostałymi składniki sosu (majonezem, tabasco, cytryną, chrzanem, pieprzem). Doprawić wg siebie.

Krok 5

Przygotować składniki kanapki: grillować szparagi i plastry ananasa. Pomidora i awokado pokroić na plasterki. Bułki przekroić na pół, podgrzać na grillu. Posmarować od wewnętrznej strony sosem. Na dolnej części ułożyć rukole, plasterki pomidorowa, porwanego indyka, sos, awokado, kawałek ananasa, 2 szparagi. Przykryć gorą bułki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×