Klasyczny Cheeseburger with a Twist
Składniki
Mięso na burgery + bułka
- 500 g Mielonego mięsa wołowego / Mięsa mielonego indyczego
- 1 szt cebula
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2-3 szczypt sól
- 2-3 szczypt pieprz
- 2 szt jajko
- 2-3 szt bułka na burgery sezamowa / miodowa
- 1 kilka paski bekonu (opcjonalnie)
- 1 opakowanie ser cheddar
- 1 opakowanie ogórki piklowane
Sos do burgera
- 3 łyżki majonezu domowego
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki sos worcestershire
- 1-2 łyżeczek octu jabłkowego
- 2-3 łyżeczek cukru
- 0.5 szt cebula drobno siekana
- 1 szt pikle drobno siekane
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie mięsa - najlepiej zająć się tym w przeddzień serwowania posiłku by mięso się zmacerowało przez noc - mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno siekaną cebule, jajko, oliwę mieszamy by składniki się scaliły, przekładamy do miski, okładamy folią i wkładamy do lodówki by mięso przez noc nabrało mocy :D
Mięso wołowe możemy zastąpić indyczym - dla mnie wartości smakowe lepiej komponują się z mięsem wołowym - obydwa rodzaje mięsa są także bogate w białko, więc wszystko jak zwykle zależy od osobistych preferencji.
Krok 2
Sos do burgerów - majonez, musztardę, sos i ocet dodajemy do siebie i mieszamy. Później dodajemy przyprawy, cukier oraz siekane pikle i cebule.
Mieszamy by uzyskać jednolitą masę, sprawdzamy jak smakuje - gdy będzie za kwaśny możemy dodać trochę więcej cukru.
Krok 3
Przygotowujemy sobie ser, bułki, bekon, pikle - ewentualnie możemy przygotować do burgera karmelizowaną cebulkę oraz sos.
Mięso formujemy (około 200g) w pożądany kształt i kładziemy na bardzo mocno rozgrzaną patelnie (każda strona mięsa powinna smażyć się 3 min maksymalnie do 4 min, wtedy uzyskamy idealnie wysmażone mięso. W ostatniej minucie robienia mięsa kładziemy na nie plasterek sera, wtedy ślicznie się rozpuści i pokryje mięso. W ostatnich 30 sek. smażenia wlewamy na patelnie 1/4 małej szklanki wody i przykrywamy pokrywką - mięso będzie wtedy wyjątkowo soczyste - nie możemy przesadzić z wodą - nie chcemy uzyskać basenu na patelni.
Obok mięsa możemy przygotować bekon, jeśli chodzi o jajka, to po zrobieniu mięsa, musimy je zdjąć - położyć je z boku by dać mu trochę ostygnąć i wtedy na tłuszcz który został z mięsa na patelni wrzucamy jajko - i czekamy aż będziemy mieli klasyczne jajo sadzone.
Na końcu przekrojoną bułkę wkładamy na rozgrzaną patelni i chwilę smażymy ( przypiekamy ją według swoich preferencji)
Wszystkie zrobione składniki łączymy w kolejności: podstawa bułki ->pikle/cebula -> bekon -> sos -> mięso -> sos -> jajko -> górna część bułki.
Wcinamy :D całość zajmuje nie dłużej niż 20 min.