Pocałunek Drakuli
Składniki
- Babeczki
- 425 g mąki pszennej
- 250 ml maślanki
- 220 g cukru
- 375 ml oleju
- 2 duże jajka
- ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki białego octu
- Krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2½ łyżki cukru pudru
- Dodatkowo
- 150 g dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
Krok 1
Babeczki
Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Ucierając, dodajemy po jednym jajku, czerwony barwnik i wanilię. Następnie cały czas ucierając dodajemy na przemian maślankę z mąką. W małej miseczce mieszamy razem sodę i ocet. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25. Gotowe babeczki studzimy na kratce.
Krem
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.
Dżem wiśniowy podgrzewamy chwilę w mikrofali, aby jego konsystencja była bardziej płynna. Następnie przy pomocy blendera miksujemy, aby nie były widoczne cząstki owoców. Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy róg i dekorujemy babeczki.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pocalunek-drakuli/