Sernik dekadencki
Składniki
Spód:
- 150 g herbatników
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki masła orzechowego
Masa:
- 500 g twarogu
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki mąki pszennej
- 150 ml mleka skondensowanego
- 100 g białej czekolady
- 5 jajek
- 100 ml śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 125 ml kremówki
- 30 g brązowego cukru
- 30 g miodu
- 30 g masła
- orzechy ziemne
Przygotowanie:
Krok 1
Herbatniki zmielić w blenderze i połączyć z roztopionym masłem oraz masłem orzechowym. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał i zamknąć obręcz formy. Nadmiar papieru odciąć. Mieszkanka z herbatników i masła wyłożyć dno oraz częściowo boki tortownicy.
Krok 2
Masa serowa:
500 g twarogu tłustego
200 g serka mascarpone
3 łyżki mąki pszennej
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
100 g białej czekolady
5 jajek. Twaróg ucierać mikserem z mąką przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodawać mleko skondensowane. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy serowej. Dokładnie połączyć i przelać na spód z ciasteczek. Całość piec w 175ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 90 minut.
Krok 3
Wierzch:
100 ml śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru.
Śmietanę połączyć z cukrem pudrem. Otrzymaną mieszanką posmarować wierzch sernika i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.
Krok 4
Polewa Toffi:
125 ml kremówki 36%
30 g brązowego cukru
30 g miodu
30 g masła
orzechy ziemne (solone) lub włoskie (do dekoracji).
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia. Całość gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzonym toffi polać sernik i udekorować orzechami włoskimi.