Sernik dekadencki

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Sernik dekadencki to prawdziwa bomba smaków. Ciasto na kruchym spodzie z herbatników i masła orzechowego robi wrażenie. Dodatkowo masa serowa pokryta polewą toffi z orzechami sprawia, że konsystencja jest wilgotna i puszysta. Sernik dekadencki - palce lizać!
Obejrzane: 8080
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa:

  • 500 g twarogu
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml mleka skondensowanego
  • 100 g białej czekolady
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 ml kremówki
  • 30 g brązowego cukru
  • 30 g miodu
  • 30 g masła
  • orzechy ziemne
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Herbatniki zmielić w blenderze i połączyć z roztopionym masłem oraz masłem orzechowym. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał i zamknąć obręcz formy. Nadmiar papieru odciąć. Mieszkanka z herbatników i masła wyłożyć dno oraz częściowo boki tortownicy.

Krok 2

Masa serowa:
500 g twarogu tłustego
200 g serka mascarpone
3 łyżki mąki pszennej
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
100 g białej czekolady
5 jajek. Twaróg ucierać mikserem z mąką przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodawać mleko skondensowane. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy serowej. Dokładnie połączyć i przelać na spód z ciasteczek. Całość piec w 175ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 90 minut.

Krok 3

Wierzch:
100 ml śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru.
Śmietanę połączyć z cukrem pudrem. Otrzymaną mieszanką posmarować wierzch sernika i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.

Krok 4

Polewa Toffi:
125 ml kremówki 36%
30 g brązowego cukru
30 g miodu
30 g masła
orzechy ziemne (solone) lub włoskie (do dekoracji).
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia. Całość gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzonym toffi polać sernik i udekorować orzechami włoskimi.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×