Bułeczki odrywane z rabarbarem
Składniki
ZACZYN DROŻDŻOWY;
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- NADZIENIE RABARBAROWE:
- 450 g rabarbaru
- 1 galaretka malinowa
- 50 g cukru
- KRUSZONKA:
- 80 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
- DODATKOWO:
- 60 g masła
CIASTO WŁAŚCIWE:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczyn drożdżowy:
Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Ciasto właściwe:
Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
Nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 4
Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, spróbujcie koniecznie przepisu na bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.