Szybkie orkiszowe drożdżowe różyczki/rogaliki
Składniki
- 1.5 opakowania drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki oleju
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 300-330 ml ciepłej wody lub mleka
- nadzienie: dowolny dżem, budyń, ser
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części.
Krok 2
Na różyczki:
Każdą z nich rozwałkować tak by przybrała kształt prostokąta. Na każdej rozsmarować nadzienie i zwinąć od krótszego boku. Powstałe w ten sposób rolady pokroić na plastry o grubości około 1,5-2 cm. Bułeczki układać na blasze, nie za blisko siebie. Przygotowane drożdżówki pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie piec na rumiany kolor przez 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
Krok 3
Na rogaliki:
Każdą z nich rozwałkować tak by przybrała kształt koła, pokroić w trójkąty. Na każdej rozsmarować nadzienie i zwinąć od krótszego boku. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Następnie piec na rumiany kolor przez 15-20 minut w temperaturze 180ºC.