Focaccia
Składniki
- 75 dkg mąki pszennej
- 0.5 L letniej przegotowanej wody
- 4 dkg świeżych drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki cukru
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 świeżo zmielona sól morska
Przygotowanie:
Krok 1
Do 250ml letniej wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać, odstawić na 10min. Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2
Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm. Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą, oprószyć rozmarynem oraz świeżo zmieloną solą morską. Piec ok. 17min w temp. 220st.