Chleb jaglano-żytni z daktylami na zakwasie
Składniki
- 150 g mąki jaglanej
- 150 g mąki żytniej razowej
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 150g g aktywnego zakwasu zytniego
- 100g g pokrojonych daktyli suszonych
- 10g g soli
- 400 g wody
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki wymieszać w misce i przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Ciasto wygładzić z wierzchu mokrą łyżką. Keksówkę owinąć w folię spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, ciasto ma wyrosnąć niemal do brzegów formy- u mnie ok 4-5 godzin.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 C- grzanie góra-dół.
Gotowe ciasto odwinąć z folii i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze 45 minut. Chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.