Węgierski chleb farmerski
Składniki
- 450 g mąki pszennej /może być chlebowa/,
- 1 łyżka cukru,
- 20 g świeżych drożdży
- 275 g ciepłej wody,
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki soli,
- kminek, suszony koperek,
- 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu,
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia /30 minut/. Resztę mąki mieszamy z solą, 2 łyżkami koperku i kminku. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mieszankę mąki z ziołami i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto ok.10 minut. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia
Krok 2
Po tym czasie formujemy okrąg lub wkładamy ciasto do przygotowanej foremki. Odstawiamy na kolejne 40 minut. Następnie smarujemy bochenek roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem, kminkiem i nacinamy ciasto wzdłuż. Przez 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie obniżamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut