Odrywany chlebek malinowo-kokosowy
Składniki
ciasto
- 260 g mąka tortowa
- 120 g mąki krupczatka
- 30 g świeże drożdże
- 2 szt jajka
- 3 łyżki cukier
- 0.75 szklanki maślanka
- 1/2 szklanek oleju rzepakowego
nadzienie
- 1 szklanka maliny
- 3 łyżki wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Krok 2
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i kroimy je na około 15 kwadratów.
Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3
Maliny bez rozmrażania (lub lekko rozmrożone) miksujemy i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Wyrośnięte kawałki smarujemy powstałą masą.
Krok 4
Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)