Chlebek przenno – żytni

Dodany przez: Nowosadeczanin (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 237
Porcje: 1
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 500 g mąka przenna
  • 500 g mąka żytnia
  • 40 g drożdzy
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 szczpyta cukru
  • 1 szklanka mleka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rozdrobnić drożdże z letnim mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę przesiać, wymieszać, dodać sól i wyrośnięte drożdże z ciepła wodą. Jak ciasto będzie odchodzić od rąk to wówczas będzie gotowe - wyrobione.
Przykryć i zostawić na jedną godzinę. Ponownie wyrobić. Odstawić na 10-15 minut. Przełożyć do foremek. Mokrą ręka wygładzić górną powierzchnię chleba. Piec w temp 180 C prze około 40 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×