Chleb pszenny
Składniki
- 1.5 kg mąki pszennej
- 10 dkg świeżych drożdży
- 2.5 łyżeczki soli
- 4 łyżki roztopionego masła (lub smalczyk smakowita pajda)
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże rozpuścić w pół szklanki cieplej wody odstawić na 5 minut dodać drożdże do 50 dkg mąki wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawią na garnku z ciepła wodą aby urosło i podwoiło objętość. Następnie krótko zagnieść dodać 3 szklanki osolonej wody oraz roztopiony smalczyk i resztę mąki. Dokładnie wyrobić przełożyć do natłuszczonej foremki lub uformować okrągły bochenek, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść przełożyć do form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut.
nasz blog
http://aniolywkuchni.blogspot.com/