Aromatyczny cytrusowy chleb do odrywania z glazurą serowo – cytrynową

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

To już drugi „chlebek do odrywania” – jak to nazywam, w moim wykonaniu. Pierwszy był wytrawny (chleb do odrywania z cheddarem), tym razem na słodko :) W zasadzie to coś pomiędzy chlebem, chałką a drożdżówką. Samo odrywanie jest fajnym bajerem, a jego puszyste cytrusowe wnętrze wprost rozpływa się w ustach :) Ukoronowaniem dzieła jest serowo-cytrynowa glazura. Jest słodki i bardzo aromatyczny, przez co znika błyskawicznie. Chciałabym powiedzieć, że doskonały na drugie śniadanie, chociaż jeżeli go zrobicie, to wątpliwym jest czy do drugiego śniadania dotrwa :) Smacznego!
Obejrzane: 1874
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2.5 łyżeczki suchych drożdży
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.3 szklanki tłustego mleka
  • 55 g masła
  • 0.25 szklanki wody
  • 2 szt jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie i glazura

  • 150 g cukru
  • 3-4 szt skórki z cytryny
  • 1 szt skórki z pomarańczy
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 85 g serka typu Philadelphia
  • 50 ml soku z cytryny
  • 75 g cukru pudru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W dużej misce mieszamy ze sobą 200 g mąki, cukier, sól, drożdże. Do rondelka wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim masło i odstawiamy z gazu. Po minucie dodajemy wodę (powinna mieć temperaturę 50-55°C) i ekstrakt waniliowy.

Mleczną miksturę dodajemy do mąki i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Możemy w tym celu użyć robota kuchennego. Dodajemy po jajku cały czas mieszając. Składniki muszą dobrze się połączyć – może to zająć kilka minut. Dodajemy 60 g mąki i ugniatamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i ponownie ugniatamy. Ciasto będzie się lekko kleić, ale nie dodawajmy większej ilości mąki. :)

Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość (nie musimy od razu wykorzystywać ciasta, możemy zostawić na noc w lodówce i wrócić do niego następnego dnia :) )

W międzyczasie skórkę z cytryn i pomarańczy mieszamy z cukrem. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Stolnicę delikatnie posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Następnie smarujemy go rozpuszczonym masłem i posypujemy skórkami z cukrem. Nożykiem tniemy ciasto w poprzek na 5 pasków (30 x 10 cm) i delikatnie nakładamy je jeden na drugi (jeśli skórka z cukrem się porozsypuje, rozprowadzamy ją ponownie po całej powierzchni każdego mniejszego prostokąta). Następnie kroimy je na kwadraciki o wymiarach 5×10 cm.

Podłużną formę delikatnie natłuszczamy i wykładamy do niej kwadraty z ciasta, jeden za drugim. Przykrywamy formę ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.

W celu przygotowania glazury dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Pieczemy chleb przez 30-35 minut, aż wierzch chleba zbrązowieje. Gotowe!

Uwaga: chleb jest najlepszy ciepły. Warto zjeść go tego samego dnia! ( O ile da się inaczej ;) )

Teraz odrywamy kawałek po kawałku, jeśli mamy ochotę polewamy glazurą i wcinamy :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×