Aromatyczny cytrusowy chleb do odrywania z glazurą serowo – cytrynową
Składniki
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 2.5 łyżeczki suchych drożdży
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.3 szklanki tłustego mleka
- 55 g masła
- 0.25 szklanki wody
- 2 szt jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie i glazura
- 150 g cukru
- 3-4 szt skórki z cytryny
- 1 szt skórki z pomarańczy
- 50 g rozpuszczonego masła
- 85 g serka typu Philadelphia
- 50 ml soku z cytryny
- 75 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misce mieszamy ze sobą 200 g mąki, cukier, sól, drożdże. Do rondelka wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim masło i odstawiamy z gazu. Po minucie dodajemy wodę (powinna mieć temperaturę 50-55°C) i ekstrakt waniliowy.
Mleczną miksturę dodajemy do mąki i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Możemy w tym celu użyć robota kuchennego. Dodajemy po jajku cały czas mieszając. Składniki muszą dobrze się połączyć – może to zająć kilka minut. Dodajemy 60 g mąki i ugniatamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i ponownie ugniatamy. Ciasto będzie się lekko kleić, ale nie dodawajmy większej ilości mąki. :)
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość (nie musimy od razu wykorzystywać ciasta, możemy zostawić na noc w lodówce i wrócić do niego następnego dnia :) )
W międzyczasie skórkę z cytryn i pomarańczy mieszamy z cukrem. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Stolnicę delikatnie posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Następnie smarujemy go rozpuszczonym masłem i posypujemy skórkami z cukrem. Nożykiem tniemy ciasto w poprzek na 5 pasków (30 x 10 cm) i delikatnie nakładamy je jeden na drugi (jeśli skórka z cukrem się porozsypuje, rozprowadzamy ją ponownie po całej powierzchni każdego mniejszego prostokąta). Następnie kroimy je na kwadraciki o wymiarach 5×10 cm.
Podłużną formę delikatnie natłuszczamy i wykładamy do niej kwadraty z ciasta, jeden za drugim. Przykrywamy formę ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
W celu przygotowania glazury dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Pieczemy chleb przez 30-35 minut, aż wierzch chleba zbrązowieje. Gotowe!
Uwaga: chleb jest najlepszy ciepły. Warto zjeść go tego samego dnia! ( O ile da się inaczej ;) )
Teraz odrywamy kawałek po kawałku, jeśli mamy ochotę polewamy glazurą i wcinamy :)