Wielkanocny chleb z niespodzianką
Składniki
NADZIENIE
- 3 jajka na twardo
- 1 bochenka chleba
- 120 g serka topionego
- 60 ml gęstej śmietany
- 240 g żółtego sera
- 2 ogórki kiszone
- 0.5 papryki czerwonej
- 0.5 papryki zielonej
- 1 cebulka dymka
- 1 garść posiekanej pietruszki
- 1 garść posiekanego szczypiorku
- 1 garść posiekanej bazylii
- do smaku sól
- do smaku pieprz
DEKORACJA
- 100 g serka topionego
- 30 ml gęstej śmietany
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek, pietruszkę i bazylię drobno siekamy. Papryki, ogórki oraz cebulkę kroimy w drobną kostkę. Serek topiony mieszamy ze śmietaną i warzywami. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 2
Żółty ser kroimy na plastry. Odkrawamy górę bochenka i wyjmujemy zawartość ze środka zostawiając ok. 1cm brzeg z każdej strony. Wszystkie „ścianki” chleba obkładamy plastrami sera.
Krok 3
Wlewamy masę serowo - warzywną, wkładamy jajka i dodajemy pozostałą masę. Odciętą część chleba kładziemy na górze.
Krok 4
Całość smarujemy serkiem topionym wymieszanym ze śmietaną. Obsypujemy ziołami. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 h.