Słodkie wydanie tostów francuskich
Składniki
- 1 szt jajko
- 25 ml mleka
- 50 g malin
- 50 g truskawek
- 30 g serka mascarpone
- 10 g cynamonu
- 5 g cukru wanilinowego
- 4 szt chleba tostowego
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Krok 1
Pierwszy krok to zmiksowanie owoców, tak aby powstał a'la dżem (dla miłośników słodkich smaków, do owoców można dodać trochę cukru np. kokosowego). Następnie do osobnej miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko, cukier wanilinowy oraz cynamon i roztrzepujemy. Dwie kromki chleba tostowego smarujemy serkiem mascarpone, na to kładziemy wcześniej zmiksowane owoce, posypujemy cynamonem, a następnie przykrywamy pozostałymi kromeczkami chleba. Tak gotowe tosty obtaczamy we wcześniej roztrzepanym jajku i smażymy na maśle po ok 2 minut z każdej strony. Na wierzch tostów można podać świeże owoce, wiórki kokosowe, cukier puder, orzechy lub polać miodem dla spotęgowania słodyczy :)