Chleb kukurydziany
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sól
- jajko
- 200 ml mleka
- 3 łyżki oleju kukurydzianego
- 200 g kukurydzy z puszki
- żółta papryka
- 10 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nastaw na 220 stopni. Odcedzoną kukurydzę zmiksuj na puree. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Mleko połącz z olejem kukurydzianym, jajkiem i puree z kukurydzy. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory suszone w oleju i paprykę. Wlej całość do suchych składników i bardzo dokładnie wymieszaj. Prostokątną formę posmaruj lekko olejem, wyłóż papierem do pieczenia i także lekko posmaruj olejem. Wylej ciasto na chlebek. Posyp sezamem.
Krok 2
Wstaw do piekarnika i piecz 35 - 45 minut, aż będzie z góry lekko brązowy. Włóż do środka wykałaczkę i sprawdź czy jest sucha. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie wyjmij z foremki i możesz już jeść:) Smacznego.