Angielskie lekkie ciasto imbirowe
Składniki
ciasto:
- 2 szklanki mąki (częściowo razowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0.5 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 180 g cukru trzcinowego
- 0.75 szklanki oleju
- 2 jajka
- 0.5 szklanki syropu cukrowego ( z agawy, klonowy, daktylowy)
- 1 szklanka maślanki (zastąpiłam: 4 łyżkami domowych powideł śliwkowych ze skórką i 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty)
Polewa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Polewa: roztapiamy składniki w kąpieli wodnej (nad parą).
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, soda, solą i przyprawami.
W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy powidła i dalej miksujemy.
Następnie wlewamy małą strużką olej cały czas miksując. Potem napar herbaty i syrop cukrowy i krótko miksujemy.
Krok 2
Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy krótko do połączenia składników.
Wykładamy masę do formy o boku 23 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku -175 stopni, do suchego patyczka, ok. 45 minut.
Studzimy w formie. Ostudzone polewamy polewą.