Babka pomarańczowa z pomarańczowym lukrem
Składniki
CIASTO
- 2 szklanki mąkt tortowej
- 250 g miękkiego masła
- 1,25 szklanek cukru pudru
- 4 jajka
- 1i1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- 1 szczypta soli
LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody /wrzątku/
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki kolorowej posypki cukrowej do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki użyte do zrobienia tej babki miały temperaturę pokojową.
Miękkie masło miksuj przez 3-4 minuty, następnie dodaj cukier puder i ucieraj na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku, każde kolejne jajko dodawaj dopiero, gdy poprzednie jajko będzie dokładnie połączone z masą.
Krok 2
Dodaj sok z pomarańczy, likier i krótko zmiksuj.
Na najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce mąki i miksuj do połączenia się składników.
Krok 3
Ciasto przełóż do spryskanej tłuszczem w aerozolu lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem o pojemności 2,6 litra.
Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz 40 minut.
Krok 4
Upieczone ciasto odstaw na 10 minut do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Krok 5
LUKIER: przesiany cukier puder ucieraj z wrzącą wodą, następnie dodaj sok z pomarańczy i jeszcze przez chwilę ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzonym cieście rozprowadź lukier i udekoruj kolorową posypką cukrową.