Kremowy sernik waniliowo-pomarańczowy z makiem
Składniki
Masa serowa
- 1000 g sera na sernki
- 3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczana
- 0.75 szklanki cukru
- 5 szt jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 0.33 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
Masa makowa
- 300 g gotowa masa makowa
- 1 łyżka mąka pszenna
- 0.33 szklanki cukier - jeśli masa makowa jest bardzo słodka, z cukru rezygnujemy
- 3 szt jaja
- 0.33 szklanki śmietanka kremówka 30 lub 36%
- 3 łyżeczki kakao naturalne
Przygotowanie:
Krok 1
Masa serowa:
Do misy miksera wrzucamy ser, mąkę i skórkę z pomarańczy. Ucieramy na niskich obrotach. Dodajemy cukier oraz kolejno wbijamy jajka. Wlewamy ekstrakt z wanilii, aromat pomarańczowy oraz śmietankę. Starannie mieszamy. Spód i boki tortownicy smarujemy masłem. Dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową.
Krok 2
Masa makowa:
Masę makową ucieramy z mąką, stopniowo wsypując cukier. Następnie wbijamy kolejno jajka. Wlewamy śmietankę. Na koniec wsypujemy kakao. Całość dokładnie mieszamy.
Masę makową wykładamy na ser. Wyrównujemy powierzchnię.
Krok 3
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Tortownicę z sernikiem kładziemy na środkowej półce. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175C. Następnie zmniejszamy do 120C i pieczemy kolejne 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.