Anielska tarta

Dodany przez: Nulek (więcej moich przepisów)

Anielska tarta to dla mnie forma, którą można wypełnić dowolną niemal treścią - liczy się kruchość i anielski wzorek. Pierwowzór zrobiłam w wersji z konfiturą i wyszło bosko.  Ale można też pokombinować z kremem, masą makową, kajmakiem etc.  Możliwości jest naprawdę mnóstwo...  A anioły - czuwają.
Obejrzane: 482
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 0.5 kg mąki tortowej
  • 0.12 kg cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0.22 kg tłuszczu
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu

Masa i dodatki

  • 1 opakowanie dżemu jagodowego
  • 1 szklanka lukru
  • 1 łyżka tłuszczu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy przez 1/2 godziny w lodówce.

Krok 2

Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem formę do tarty (może być ciut nasmarowana tłuszczem), podwijając brzegi i zostawiając na boku kawałek ciasta do wykrojenia ozdób na wierzch.

Krok 3

Nakłuwamy ciasto widelcem regularnie - dzięki temu lepiej się odpiecze.

Krok 4

Na wierzch wykładamy dżem (z czarnej porzeczki lub wiśniowy), a na to - resztę ciasta - ja wycięłam z niego aniołki i zrobiłam z nich coś przypominającego wieniec. Albo pierzaste kółko graniaste.

Krok 5

Pieczemy przez około 20-30 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem) - idealny moment do wyjęcia tarty to ten, w którym brzegi są już pięknie przyrumienione (ale nie - przypalone - to dość istotna różnica).

Krok 6

Po wystudzeniu ciasta można się brać za zdobienie - np. w taki sposób, jak na zdjęciu.

Krok 7

Smacznego życzy Wiedźma Kuchenna! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×