Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach
Składniki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masła dodajemy mieszankę z mąki i mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Połowę piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy drugą część ubitych białek i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby wszystkie składniki się połączyły.
Keksówkę o wymiarach 9 x 30 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 35-40 minut.
Polewa czekoladowa
Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pelnoziarniste-ciasto-czekoladowe-na-bialkach/