Sernik cukiniowo-bananowy
Składniki
- 500 g cukinii
- 150 g banana
- 500 g jogurtu pitnego waniliowego
- 350 g jogurtu naturalnego
- 400 g serka homogenizowaego waniliowego
- 2 łyżki otrębów
- stewia do smaku
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Cukinie kroję w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewam trochę wody, dodaję cukinię, solę lekko i odparowuję. Studzę.
Krok 2
Banan rozgniatam na miazgę.
Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza.
Wszystkie składniki nakładam do malaksera.
Miksuję do połączenia i rozdrobnienia cukinii.
Wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piekę 75 minut.
Pozostawiam w uchylonym piekarniku na 30-40 minut.
Chłodzę przez noc w lodówce.