Babeczki czekoladowe z wiśniami
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 szt jajek
- 180 g cukru
- 5 łyżek wody
- 140 g masła lub margaryny
- 60 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 szt wiśni do każdej babeczki (mogą być z zalewy/syropu)
Przygotowanie:
Krok 1
120 g cukru wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę i podgrzewamy na małym ogniu do powstania dość gęstego syropu. Dodajemy masło, rozpuszczamy w syropie, dalej podgrzewając. Na końcu dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy.
Jajka ubijamy z pozostałym cukrem. Dodajemy wcześniej przygotowaną masę do masy jajecznej. Następnie dodajemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Foremkę do muffinek wypełniamy papilotkami. Rozlewamy ciasto. Do każdej babeczki wkładamy wiśnie. Babeczki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce.