Ciasto cytrynowe
Składniki
- 2 duże cytryny
- 5 jajek
- 0.5 szklanki cukru pudru (można dodać więcej - do ok. 1 szklanki max)
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 200 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać stopniowo lekko schłodzone masło, dodać skórkę i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24 cm. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.