Ciasto cytrynowe

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Drugi już przepis na ciasto cytrynowe na WrzącaKuchnia.pl.
Obejrzane: 1619
Porcje: 16
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 2 duże cytryny
  • 5 jajek
  • 0.5 szklanki cukru pudru (można dodać więcej - do ok. 1 szklanki max)
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 200 g masła

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać stopniowo lekko schłodzone masło, dodać skórkę i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24 cm. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×