Sernik pomarańczowo-piernikowy w wersji light
Składniki
Sernik
- 500 g twarogu póltłustego lub chudego
- 4 jaja
- 160 g fruktozy (lub więcej jeśli lubicie słodszą wersję)
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1-2 łyżek skórki otartej z pomarańczy
Polewa
- 100 g Czekolady o zawartości 70% kakao
- 2 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
Krok 1
Sernik:
Ser krótko ucieramy z fruktozą. Następnie kolejno wbijamy jaja. Wsypujemy przyprawę do piernika i skórkę pomarańczową. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przez 15 minut pieczemy w temperaturze 180C. Potem zmniejszamy do 120C i pieczemy kolejne 50-60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dekorujemy wedle uznania. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce.
Krok 2
Polewa:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka. Wlewamy wodę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając, do czasu rozpuszczenia się czekolady. Ciepłą polewamy wystudzony sernik.