Babka piaskowa z polewą czekoladową
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 0.75 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szt margaryna
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 opakowania cukru wanilinowego
- 1 szt polewa czekoladowa
- 1 łyżka perełek do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku na tzw. puch.
Do utartej masy wsypywać stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Następnie ubić pianę z białek na "sztywno" i dodać do ciasta. Możemy dodać do babki aromat lub cukier wanilinowy wg własnego uznania.
Foremkę 1 dużą lub 2 małe posmarować tłuszczem,posypać tartą bułką, wlać ciasto i piec40-50 minut w średnio nagrzanym piekarniku tak ok.160-175 stopni C.
Po wystudzeniu babkę udekorować wg własnego pomysłu - można ja posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować perełkami.
Smacznego!