Babeczki Mumie
Składniki
- 230 g mąki pszennej
- 80 g ciemnego kakao
- 230 ml wody
- 100 g masła
- 220 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej *
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodatkowo:
- 120 g lukru
- 2 łyżki kolorowej posypki
- 24 małych groszków czekoladowych
- 12 fioletowych papilotek
- masa cukrowa biała
Przygotowanie:
Krok 1
Do kubeczka wsypujemy kakao i kawę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej przygotowaną, ciepłą mieszankę wody i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Z białej masy cukrowej wycinamy niewielkie kółeczka i przy pomocy odrobiny lukru przyklejamy do nich groszki czekoladowe. Tak przygotowane oczy przyklejamy do muffinek przy pomocy odrobiny lukru. Muffiny dekorujemy lukrem i posypujemy kolorową posypką.
* w wersji dla dzieci kawę można pominąć
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/babeczki-mumie/