Beza czekoladowo orzechowa
Składniki
- 500 g gorzkiej czekolady
- 150 g miękkiego masła
- 70 g brązowego cukru
- 6 dużych jajek (białko oddzielone od żółtek) + 4 białka
- 120 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka rumu
- 200 g cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy laskowe prażyć przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Po wystudzeniu pozbyć się skórki pocierając w dłoniach i pokroić grubo.
Krok 2
W kąpieli wodnej rozpuścić 350 g gorzkiej czekolady, odstawić do lekkiego wystudzenia.
Na najniższych obrotach miksera utrzeć masło z brązowym cukrem na gładką masę. Pod koniec wbijać po jednym żółtku. Dodać rozpuszczoną czekoladę, rum i cukier waniliowy. Dokładnie połączyć.
Krok 3
Białka z 6 jajek ubić na sztywno. 1/3 otrzymanej masy wmieszać w mieszankę czekoladową, a gdy składniki dobrze się połączą, dodać resztę piany i wymieszać. Przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm (wcześniej natłuszczonej i prószonej bułką tartą). Całość piec prze ok. 25 minut w 180°C.
Krok 4
Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z pokrojonymi orzechami laskowymi. W oddzielnej misce umieścić 4 białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać stopniowo cukier. Otrzymaną masę wmieszać do czekoladowo-orzechowej mieszanki.
Krok 5
Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na nie orzechową masę bezową. Ponownie umieścić w piekarniku i piec przez kolejne 30 minut.
Krok 6
Po upieczeniu ciasto odstawić na ok. 10 minut do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Pokroić na porcje i podawać.
Smacznego! :)