Ciasto świąteczne
Składniki
Kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 65 g cukru pudru
- 1 jajko
Masa jabłkowa i masa makowa
- 500 g jabłek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 g mielonego maku
- 375 ml mleka
- 60 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
- 0.25 łyżeczki aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Krok 2
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Zagotować. Dusić na ogniu przez około 5 minut (jabłka powinny się lekko rozgotować). Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i dodać do gotującej się masy. Wymieszać. Wystudzić.
Krok 3
Mak zaparzać w mleku, na małym ogniu, do momentu, aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zmielić. Dodać cukry, jajko, orzechy i aromat migdałowy. Dokładnie połączyć.
Krok 4
Dno Tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Dno tortownicy wylepić ciastem, na nie wyłożyć połowę masy makowej, następnie masę jabłkową i resztę masy makowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Udekorować lukrem. Smacznego :)