Ciasto świąteczne

Dodany przez: domowacukierniaewy (więcej moich przepisów)

Ni to ciasto, ni to tort, można powiedzieć, że po środku :D Ciasto jest wilgotne, ma bardzo ciekawy smak, nie sądziłam, że będzie aż tak dobrze smakował :) Kwaśne jabłka świetnie komponują się z makiem. Spód ciasta jest pięknie kruchy, a jednocześnie zwarty, idealnie pasuje do całości. Polecam, to naprawdę pyszna alternatywa dla tradycyjnego makowca :)
Obejrzane: 2532
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Kruche ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 1 jajko

Masa jabłkowa i masa makowa

  • 500 g jabłek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 g mielonego maku
  • 375 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 0.25 łyżeczki aromatu migdałowego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Składniki na ciasto wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Krok 2

Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Zagotować. Dusić na ogniu przez około 5 minut (jabłka powinny się lekko rozgotować). Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i dodać do gotującej się masy. Wymieszać. Wystudzić.

Krok 3

Mak zaparzać w mleku, na małym ogniu, do momentu, aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zmielić. Dodać cukry, jajko, orzechy i aromat migdałowy. Dokładnie połączyć.

Krok 4

Dno Tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Dno tortownicy wylepić ciastem, na nie wyłożyć połowę masy makowej, następnie masę jabłkową i resztę masy makowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Udekorować lukrem. Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×