MEGA drożdżówa z rabarbarem
Składniki
- 1 masło
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 4 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 600-800 g rabarbaru
- 4 łyżki brązowego cukru
- cukier puder do posypania
- 60 g cukru
- 80 g mąki
- 50 g masła
- pół aromatu arakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Masło, mleko i cukier rozpuść w garnuszku (nie zagotuj!!), przestudź i do ciepłego dodaj jajka i wmiksuj je w masę. Dodaj pokruszone drożdże i wmieszaj je. Dodaj aromat arakowy.
Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny w spokojne, ciepłe miejsce.
Krok 2
Rabarbar obierz, pokrój w 2 cm kawałki i zasyp je cukrem brązowym. Poczekaj trochę aż puści sok.
Rozgrzej patelnię i na gorącą wlej sok rabarbarowy i rabarbar - (ewentualnie zasyp dodatkowym cukrem) - pozostaw i CZUJNIE pilnując cały czas - odparuj sok. NIE PRZYPAL!!
Kruszonka:
Wymieszaj mąkę, masło i cukier. Niech się klei :-)
Krok 3
Do wyrośniętego, rzadkiego ciasta dodaj po kolei przesypując mąkę. Mieszaj ok 15 minut specjalnym mieszadłem w mikserze napowietrzając ciasto, aż będzie gładkie i będzie łatwo odklejało się od mieszadła. (Albo użyj męskiego ramienia, bo jest to troszkę wyczerpujące takie zagniatanie lepkiego ciasta).
Krok 4
Dużą i wysoką blachę (25x30x5 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nie ciasto. Rozłóż na nie rabarbar z ewentualnymi resztkami sosu karmelowego. Posyp kruszonką grubo lub drobno - tak jak lubisz.
Zakryj ściereczką i odłóż na ok 40 min. Uwaga! urośnie znacznie i będzie lekko leiste - więc ruszając je później uważaj, żeby go nie wylać przypadkowo!!
Krok 5
Piekarnik nagrzej do 120 stopni, wstaw ciasto i piecz ok kwadransa. Potem podkręć temperaturę na 170 stopni i piecz dodatkowe 20-30 min. Sprawdzaj po tych 20 minutach patyczkiem czy jest suchy.
Studź w otwartym piekarniku, posyp cukrem pudrem (który zapiekłam przez dosłownie 3 min pod grillową górną grzałką).
Jest prawdopodobne, że drożdże "pochłoną" cały wierzch - niech Cię to nie zdziwi.
Kroi ciasto jak będzie zimne, bo inaczej się rozsypie :-)
Krok 6
Życząc smacznego - WIEM, że będzie smaczne!!
acha!! można dodać jeszcze świeże, pokrojone na pół truskawki lub poziomki lub inne owoce sezonowe.