bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady
Składniki
ciasto
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g marchwi (2 sztuki)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g mąki kukurydziane
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 120 g masła
- 80 g cukru
- 3 szt jajka
krem
- 150 g kremówki 36%
- 100 g białej czekolady
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka zimnej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zmiksować w malakserze, połączyć z jednym jajkiem oraz olejem, odstawić. Mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia przesiać do dużej miski, dodać zmielone orzechy i delikatnie połączyć. Pozostałe dwa jajka ubić na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Pod koniec ubijania dodawać cukier (po 1 łyżce). Nadal miksując dodawać cienkim strumieniem rozpuszczone i przestudzone masło. Wyłączyć robota, dodać mieszankę marchewkową oraz przesiane mąki i wymieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 45 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krok 2
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Kremówkę zagotować w rondelku, zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i pozostawić na 3 minuty. Następnie wymieszać dokładnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wstawić wystudzić pod przykryciem i schłodzić mocno w zamrażarce (bo szybciej). Schłodzony krem ubić na sztywno, dodać jogurt i połączyć. Żelatynę rozpuścić na najmniejszym ogniu, dodać 1-2 łyżki powstałego kremu i wymieszać dokładnie. Jeśli powstaną grudki, podgrzać lekko i mieszać do ich zniknięcia. Rozrobioną żelatynę przełożyć do reszty kremu, połączyć i schłodzić. Kremem szprycować ciasto. Całość posypać orzeszkami ziemnymi.